Het Gehoor

Draagt u al hoortoestellen maar bent u daar niet tevreden over of hoort u al een tijdje minder en wilt u weten waar u aan toe bent ? Belt u dan eens voor een vrijblijvende afspraak om uw gehoor eens na te laten kijken.

Onze audiciƫn Dennis is gediplomeerd Triage Audicien, dit wil zeggen dat hij voor veel zorgverzekeraars hoortoestellen mag voorschrijven zonder tussenkomst van een kno arts. Uiteraard sturen wij wel mensen door naar de kno als daar aanleiding voor is. Het oor en de daarbij horende problematiek vind hij een uitdagend vakgebied. Meer dan ooit kunnen wij met de huidige technieken mensen weer deel laten nemen aan gesprekken, ook in lastige luistersituaties. Dit geeft veel voldoening. Het streven is dan ook om samen met de klant naar een zo optimaal mogelijk resultaat toe te werken.

Wat als u niet meer goed hoort?

Als mensen niet goed meer kunnen horen, kan dat heel vervelende gevolgen voor hen hebben. Wij vinden het daarom belangrijk dat u op de hoogte bent van de gevolgen van slechthorendheid. Gevolgen van slechthorendheid kunnen zijn:

Vermoeidheid

Mensen die niet meer op hun gehoor kunnen vertrouwen, zijn constant op hun hoede. Dat is erg vermoeiend. Slechthorendheid staat ook niets voor niets in de top drie van de meest voorkomende beroepsziekten.

Onzekerheid

Als mensen een gesprek niet goed kunnen verstaan, zullen zij zich ook niet snel in het gesprek mengen. Op deze manier voorkomen mensen dat zij een onjuist antwoord geven.

Onveiligheid

Op de fiets horen we overal geluiden vandaan komen. Sommige geluiden waarschuwen ons voor gevaar, zoals het geluid van een auto die achteruit rijdt of te hard rijdt. Mensen met gehoorbeschadiging horen deze geluiden niet, dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Isolement

Mensen die niet goed horen, kunnen bepaalde situaties (bijvoorbeeld een verjaardag) gaan vermijden. Zij zijn in omgevingen met veel geluiden niet in staat zich in een gesprek te mengen. Om ongemakkelijke momenten te voorkomen, blijven ze liever thuis.

Veel mensen die aan gehoorverlies lijden, wachten gemiddeld zeven tot vijftien jaar (!) voor ze hulp inschakelen. Indien u merkt dat uw gehoor vermindert, maakt u dan met ons een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen met u bekijken we welke hooroplossing voor u het meest geschikt is.

Ons gehoor is een van de meest complexe en verfijnde zintuigen.We nemen daarmee niet alleen waar dat er geluid is, maar kunnen er ook een betekenis aangeven en het heeft invloed op onze beleving. Denk maar aan wat muziek met uw gevoel kan doen. Goed horen is dus meer dan alleen maar het horen van het geluid in onze dagelijkse omgeving. Bij een normaal gehoor gaan de geluidsgolven door het oorkanaal naar het trommelvlies, dat door de golven gaat trillen. Het trommelvlies is verbonden met drie kleine botjes in het middenoor. Het laatste botje, de stijgbeugel, oefent druk uit op een met vloeistof gevuld kamertje in het binnenoor, slakkenhuis of cochlea genoemd. Door deze vloeistofbeweging worden gevoelige haarcellen in het slakkenhuis omgebogen. Door het ombuigen van de haarcellen wordt een elektrisch signaal aangemaakt, dat naar de hersenen wordt gestuurd. De onderdelen van het oor kunnen schade oplopen (met gehoorverlies als gevolg) door hoge leeftijd, ziekte, verwonding of herhaalde blootstelling aan lawaai. Er zijn twee soorten gehoorverlies:

  • geleidingsgehoorverlies, veroorzaakt door een mechanische stoornis in het oorkanaal of het middenoor, waardoor de geluidsgeleiding wordt geblokkeerd, en
  • binnenoorgehoorverlies, een gevolg van beschadiging van het binnenoor, de gehoorzenuw of de gehoorzenuwentrajecten in de hersenen. Geleidingsgehoorverlies kan in veel gevallen genezen, binnenoorgehoorverlies is meestal onherstelbaar.

Bekijk hier een filmpje over het gehoor.