[rev_slider homeslide]

Het gehoor

Ons gehoor is een van de meest complexe en verfijnde zintuigen.We nemen daarmee niet alleen waar dat er geluid is, maar kunnen er ook een betekenis aangeven en het heeft invloed op onze beleving. Denk maar aan wat muziek met uw gevoel kan doen. Goed horen is dus meer dan alleen maar het horen van het geluid in onze dagelijkse omgeving.

Bij een normaal gehoor gaan de geluidsgolven door het oorkanaal naar het trommelvlies, dat door de golven gaat trillen. Het trommelvlies is verbonden met drie kleine botjes in het middenoor. Het laatste botje, de stijgbeugel, oefent druk uit op een met vloeistof gevuld kamertje in het binnenoor, slakkenhuis of cochlea genoemd.

Door deze vloeistofbeweging worden gevoelige haarcellen in het slakkenhuis omgebogen. Door het ombuigen van de haarcellen wordt een elektrisch signaal aangemaakt, dat naar de hersenen wordt gestuurd. De onderdelen van het oor kunnen schade oplopen (met gehoorverlies als gevolg) door hoge leeftijd, ziekte, verwonding of herhaalde blootstelling aan lawaai.

Er zijn twee soorten gehoorverlies:

  • geleidingsgehoorverlies, veroorzaakt door een mechanische stoornis in het oorkanaal of het middenoor, waardoor de geluidsgeleiding wordt geblokkeerd, en
  • binnenoorgehoorverlies, een gevolg van beschadiging van het binnenoor, de gehoorzenuw of de gehoorzenuwentrajecten in de hersenen. Geleidingsgehoorverlies kan in veel gevallen genezen, binnenoorgehoorverlies is meestal onherstelbaar.

Bekijk hier een filmpje over het gehoor.